Què sòn les Dapps

Les Dapps són aplicacions descentralitzades que utilitzen ‘blockchain’ perquè els usuaris es relacionin directament entre ells i tanquin acords sense que existeixi una entitat central que gestioni el servei.

Exemple realCom funciona la Blockchain?

Com Funcionen les Dapps?

A grans trets, cadascun dels usuaris d’una mateixa ÐApp és un node d’una xarxa descentralitzada en la qual tots els membres actuen conjuntament com un notari col·lectiu de qualsevol moviment que es realitza en aquesta plataforma. En la pràctica, ningú ha de donar el seu consentiment de manera expressa, sinó que tot funciona de manera automàtica i el propi sistema s’encarrega de corroborar la validesa de cada interacció a través d’un contracte intel·ligent, és a dir, un programa informàtic que s’executa a si mateix quan es compleixen les condicions programades en el seu codi. Cada vegada que hi ha una nova operació, la informació de la plataforma s’actualitza en cada node, on queda emmagatzemada una còpia de tot l’històric de la ÐApp, així que cada usuari contribueix a mantenir en peus l’aplicació amb els recursos del seu ordinador.

A més, aquest caràcter distribuït propi d’una cadena de blocs garanteix que en el cas que desaparegui un node, existeixen moltes altres “còpies de seguretat”. Això implica el que alguns experts veuen com el principal punt negatiu de les Dapps: emmagatzemar una gran quantitat de dades en una cadena de blocs pot resultar costós i augmenta de manera notable la grandària de la mateixa en megaoctets, encara que ja s’està treballant per a millorar aquest procés i trobar solucions escalables.

Un Exemple Real

e-chat és una aplicació de missatgeria instantània que de moment ha seduït a uns 10.000 usuaris a tot el món. Es tracta d’un desenvolupament que incorpora les funcions pròpies de WhatsApp, Telegram, Line o propostes similars, però no és una ‘app’ tradicional, sinó una ÐApp, acrònim en anglès d’aplicació descentralitzada. Aquesta denominació fa referència a les plataformes que permeten qualsevol interacció entre els seus membres, des de la web o a través d’una ‘app’ mòbil, sense la necessitat d’un agent central que gestioni aquest servei o que porti un control de cadascun dels registres i accions realitzades.

Per a entendre-ho millor, en el cas de WhatsApp, quan algú envia un missatge, abans d’arribar al destinatari aquest contingut passa pels servidors centrals de la ‘app‘ propietat de Facebook, que és la companyia que regula les comunicacions entre els usuaris del servei i que a més emmagatzema informació sobre aquestes interaccions i les persones involucrades en aquestes. No obstant això, en e-xat no existeix un únic agent que tingui el control de cada registre, sinó que aquesta funció està descentralitzada, és a dir, compartida i distribuïda entre tots els membres d’aquesta aplicació gràcies a una cadena de blocs com la popularitzada per ‘bitcoin’.

De la mateixa manera, ja han sorgit dapps enfront de les populars empreses d’economia col·laborativa. Per exemple, hi ha usuaris que prefereixen La’Zooz a Uber o CryptoCribs a Airbnb perquè aquestes aplicacions menys conegudes posen en contacte als usuaris directament, sense que existeixi una autoritat central que emmagatzemi informació de les parts implicades en la contractació d’un servei.

Més Llibertat a les Xarxes Socials

L’informació publicada en xarxes socials en format ÐApp no podrà ser rastrejada per cap entitat central per a conèixer els gustos o preferències dels usuaris. Per tant, s’impossibilita la utilització de les dades personals amb finalitats comercials. D’igual manera, en aquesta mena d’aplicacions desapareix la censura per part d’un administrador central.

Com funciona la Blockchain?

La Blockchain ja està en boca de tots però no tothom sap exactament què és. Aquí t’expliquem les bases perquè ho puguis entendre millor.

Saps com Comprar, Vendre o Intercanviar Criptomonedas?

Valor de les Criptomonedas més Top

Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores,Et harum quidem rerum.

No et vols perdre res del que publiquem?

Registra’t ara al nostre Butlletí. No spam, promés.

Blog

Google Finance agrega una pestanya exclusiva per a criptomonedas

Google Finance agrega una pestanya exclusiva per a criptomonedas

El diumenge 28 de febrer, el portal de finances de Google, Google Finance, va agregar en la secció de “comparar mercats” una pestanya amb el títol de “Criptomonedas”, on es poden revisar els preus en temps real de quatre criptoactivos. Per a accedir a la secció, una...

Litecoin va aconseguir el seu preu més alt dels últims 3 anys

Litecoin va aconseguir el seu preu més alt dels últims 3 anys

Litecoin (LTC) va agregar gairebé un 10% al seu valor per a trencar la barrera dels USD 190 aquest dimecres 10 de febrer. Amb això, va aconseguir el seu preu més alt des de març de 2018 quan cotitzava per sobre dels 220 dòlars.L'octava criptomoneda per capitalització...